Бъдещето на модата: Отглеждай сам дрехите си

Бъдещето на модата: Отглеждай сам дрехите си

Коя е Сюзан Лий и Bioculture

Сюзан Лий е модна дизайнерка, която не може да бъде причислена към която и да е съществуваща категория. Нейната дизайнерска консултантска фирма Bioculture смесва биология с мода и произвежда забележителни дрехи и обувки, които не само че са биоразградими, но могат да бъдат превърнати в… тор.

Как се отглеждат облеклата

Облеклата се отглеждат чрез организми, като бактерии, мая, плесен и водорасли. Те ферментират и довеждат до създаването на подобен на кожа материал. Рецептата й за домашно произведен текстил включва зелен чай, захар, няколко микроби и 10 дни време, както самата тя разказва в забележителната си TED реч.

Впоследствие образуваната кожа може да бъде изрязвана и зашивана по стандартния начин или чрез мокър материал, който й придава 3D форма.

По времето на речта си, Лий все още се е опитвала да открие как да създаде био тъкан, устойчива на вода. Макар и идеята й все още да се нуждае от усъвършенстване, постижението до момента е наистина забележително. Отглеждането на дрехи от организми прави тежките машини, токсичните бои и голямата работна ръка излишни. Лий би могла да революционализира модната индустрия и да я превърне в напълно природосъобразна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *