Защо „Благодаря!” е по-важно от повишението

Защо „Благодаря!” е по-важно от повишението

Знаете, че успехът на бизнеса зависи от служителите. Точно затова ги повишавате, мотивирате ги с придобивки в офиса като маса за тенис или други екстри. Някои компании предлагат дори хладилник с бира и седмични часове по йога!

Но скорошен анализ на TINYpulse в Щатите сочи, че всички привилегии губят смисъл, ако от време на време не радвате екипа си с някое изречено „Благодаря!”.Проучване, проведено сред повече от 30 000 служители от над 500 компании, разкрива, че служителите, които получават признание за труда си, са много по-склонни да приемат работната среда за забавна. Освен това – изненадващо – 70% от анкетираните смятат, че колегите им, а не допълнителните екстри, правят атмосферата в офиса приятна. „Пари, глезотии… не е нужно постоянно да се съревновавате със съседната компания по предлагани удобства. По-важно как се отнасяте с персонала си, защото само това има отношение към неговото удовлетворение”, казва Лора Трояни от TINYpulse. „Освен това, позитивните взаимоотношения с колеги и мениджъри оказват силно влияние върху удовлетвореността на служителите и вероятността те да се задържат на работа”, допълва тя.

Какво прави благодарносттатолкова важна? Трояни обяснява, че липсата на признателност може да е причина за сериозна загуба на ценни кадри. „Хората искат да работят за компания, която цени не само работата им, но и самите тях”, казва тя. Всъщност, 55% от служителите биха напуснали настоящото си работно място, за да отидат в организация, която оценява усилията и заслугите на подчинените си. И така, как да демонстрирате благодарността си към членовете на своя екип по-ефективно?

1. Хвалете ги, когато свършат добра работа

Едно „благодаря” може много да промени отношението към работата, но Трояни казва, че още по-голямо влияние имат обясненията за какво точно сте признателни. Ако например кажете на свой подчинен „Благодаря ти, че работи през почивните дни!”, вие оценявате действията му, но, ако добавите, „Наистина ни помогна да спазим крайния срок”, ефектът е много по-силен, защото подчертавате причината, поради която неговите усилия са важни, и възнаграждавате позитивното поведение, което искате да насърчите в компанията като цяло. „Оценявайки този вид поведение, създавате норма в работната среда и показвате, че очаквате именно такива жестове”, казва Трояни.

2. Заздравете отношенията между равнопоставените

Признателността е често очаквана в отношенията между мениджър и служител, но ако такава има и между равнопоставените кадри, работната среда става много по-приятна. „Когато попитахме анкетираните какво ги мотивира най-много, повечето отговориха, че това са техните колеги”, обяснява Трояни. Данните от TINYpulse показват, че позитивните, коректни и мотивиращи колеги имат много по-голямо въздействие върху задържането на хората на работното място, отколкото по-щедрото възнаграждение или повишението. Това не би трябвало да ви изненадва, като се има предвид колко важни са приятелствата в службата за повдигане на работния дух. Скорошно проучване от САЩ разкрива, че близките отношения между колегите са основен фактор за щастието и продуктивността. 71% от хората, които имат приятели на работното място, заявяват, че обичат компаниите си. Задържането на ценни кадри също се влияе от служебните приятелства. Само 21% от анкетираните, които имат по-топли отношения с колегите, са посочили, че биха напуснали компанията, в сравнение с 42% от онези, които не са успели да създадат приятелства.

Организацията на социални събития и създаването на атмосфера на сътрудничество са чудесни начини да насърчите приятелствата в офиса. А когато научите служителите да уважат усилията на своите колеги – като например оставяйки им благодарствени бележки – не само ще подобрите работните взаимоотношения, но и ще създадете култура на признателност.

Натиснете за да оцените!
[Total: 0 Average: 0]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *