Храните, които ни носят енергия

Храните, които ни носят енергия

Храните, които ни носят енергияРаботно време 40+ часа  на седмица, ранно начало на работния ден, кратки обедни почивки  и късни вечери. Този ритъм е познат на всеки от нас. В края на дългия ден, остават няколко часа за любимите хора и за тези, които най-много обичаме – нашите деца. Доколко пълноценни сме за най- важната мисия в живота ни – да бъдем добри партньори, приятели и родители? Понякога умората и загубената, в ежедневието, енергия ни прави не дотам приятна компания. За да решим проблема бързо, прибягваме до няколко чаши кафе, енергизиращи напитки, които заради високите си дози кофеин, могат да ни направят само по- раздразнителни, но едва ли по-енергични.

Диетолозите, за щастие, имат решение на проблема. Установено е, че консумацията на определени храни в началото на работния ден, по време на обяд и в края на деня осигуряват необходимата енергия, дори след дълъг работен ден. При това съществуват диетични режими, които са съобразени с това, дали ви остава време за спорт в натоварения ден или не. Преди да Ви ги представя ето малко информация за основните хранителни вещества:

  • Протеините играят ролята на пластичен материал, стабилизират имунитета, подобряват еластичността на тъканите, ускоряват метаболизма. Препоръчва се косумацията на белтъчни храни да се съпътства от по-големи количества вода, плодове и зеленчуци. Всички те изискват среда с еднаква киселинност, да се смелят и усвоят ефективно .
  • Въглехидратите – препоръчителна е консумацията т.нар. бавни въглехидрати – ориз, зърнени храни, плодове и зеленчуци. Те стимулират функцията на органи с висок разход на енергия, като мозъка например.
  • Мазнините осигуряват значително количество енергия.Участват в състава на клетъчните мемрани и подпомагат синтеза на хормони.Съществуват много източници на мазнини, които са полезни за консумация – риба, зехтин, ядки, авокадо. Диетите без наличие  на мазнини, които не покриват дневните нужди на организма, могат по-скоро да нарушат баланса на обмяната. Мазнините имат способността да абсорбират токсини. Локалните мастните натрупвания в подкожната мастна тъкан са местата с най-ниска хидратация в човешкото тяло. Така се формира и целулитът.

Наред с основните групи  хранителни вещества, значение имат и водата и микроелементите – желязо, калций, цинк, магнезий, селен и други, както и витамини. Приемът на всеки от тях , ще осигури  добра хидратация на организма и правилното протичане на всички жизнени процеси.

И така, кои са храните, които освен споменатите до тук хранителни вещества, ще ни осигурят и необходимата енергия в натоварения ден?

  • Ябълки – този плод съдържа в по-високи дози , в кората си специална съставка – кверцетин. Позволява по-добро усвояване на кислорода в организма и значително намалява умората. Препоръчва се и при хора, които спортуват интензивно. Подходящо е да се консумират преди тренировка .
  • Бананите – съдържат бързи и комплексни, бавно разградими въглехидрати. Това позволява бавно освобождаване на енергия през деня. Препоръчително е да се консумират на закуска и преди и след тренировка, ако спортувате. Ако обаче, за деня не е предвидена тренировка, може да консумирате банан в някое от междинните хранения.
  • Овесени ядки – съчетание от фибри и комплексни въглехидрати. Участват в синтеза на гликоген и дават възможност за бавно освобождаване на енергия през дългия ден и по време на спорт.
  • Яйца – богати на аминокиселини и основно – левцин – участваща в изграждането на мускулните клетки. Протеинът е, както вече споменах, пластичен материал. Яйцата са богати на витамини от групата В, необходими при производството на енергия .
  • Енергия от ядките орехите са богати на минерали и мастни киселини , които забавят усвояването на въглехидрати в организма и освобождават на порции енергия, необходима за правилната функция на мозъка. Орехите са богати и на омега – 3 мастни киселини, които ефективно балансират обмяната на холестерола.
  • Тиквените семки са богати на магнезий . Микроелементът има важна роля при контролът на кръвната захар, правилното функциониране на мускулната тъкан и е важен елемент от протеиновата синтеза.

Консумацията на тези храни през различни части на деня, ще ни осигури необходимите енергия и тонус така нужни за качеството на общуването ни на работното място и с близките ни.

Наскоро бях в една фитнес зала, по стените на която, имаше плакати с много мотивиращи фрази. Една от тях бе особено ултимативна. Тя даваше само две възможности: „Може да имаш много добри оправдания или много добри резултати.”

Тази реплика далеч надхвърля онова, което можем да постигнем докато спортуваме. Тя важи за всички свери в живота ни: в бизнеса, по отношението на здравето ни, при общуването с приятелите, с колегите или с любимите ни хора. Тя касае нещата, които сме постигнали и тези които все още не сме. Местата , които сме искали да видим и преживяванията, които искаме да споделим. Колко от мечтите си сме сбъднали и колко все още предстоят да бъдат реализирани. Всичко това определя качеството на нашия живот. За него носим отговорност само ние!

И  за всичко това можем да имаме само едно от двете – добри оправдания или добри резултати .

Аз ви пожелавам да имате силата и енергията да се радвате на резултатите!

Натиснете за да оцените!
[Total: 0 Average: 0]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *