Защо лаптопът ми забива?

Защо лаптопът ми забива?

Дори и да закупим нов лаптоп, в даден момент по една или друга причина той започва да забива, с което осезаемо се забавя неговата работа и дори на моменти изцяло “замръзва”. Това е много неприятно и изнервящо, а в същото време често случващо се явление. Какви могат да са причините и решенията в подобна ситуация? Нека видим какво мислят експертите на лаптопи Ardes.

Какви са признаците, че лаптопът ви забива?

Всеки вероятно си спомня момента, когато след покупката на лаптопа, той буквално “лети” при стартиране на програмите и зареждането на операционната система. Само за секунди стартира програмите и бързо се изключва. С течение на времето обаче, всичко това неусетно започва да става по-бавно и по-бавно, докато в даден момент не започне да става достатъчно осезаемо за потребителя. Подобна ситуация вече е индикатор, че нещо се случва и трябва да предприемем някакви действия, но не знаем какви.

В други случаи дори, както си работим на лаптопа, той внезапно забива и спира да реагира на всичко което се опитваме да направим. Не отчита кликовете с мишката и единственото решение на проблема е рестартирането на системата. Това обаче не добре за хората, работещи на текстообработващи програми, изискващи запазване на последните промени преди изключване или рестартиране.

В кои хардуерни компоненти може да е причината?

За да можем да решим даден проблем, първо трябва да го проучим в дълбочина и да разберем кое го провокира. Например, отделните компоненти на хардуерната конфигурация могат да са причина за забиването на системата:

  • процесора – ако охладителната му система не е почиствана отдавна и има много прах по радиатора, може да се окаже причина за неговото прегряване и съответно изключване;
  • оперативната памет – между нея и централния процесор има обмяна на информация, която се случва с висока скорост, но ако оперативната памет не е достатъчна, то това неминуемо се отразява върху работната бързина на системата;
  • хард диск – неправилната или нарушена работа на този компонент също значително забавя скоростта на лаптопа и той ще започне да забива или дори да не стартира.

В случай, че се установи неизправност в някой от изброените части от системата, то най-вероятно се изисква замяна или ремонт на компонент за да се възстанови нормалната бързина на работа. Това обаче не са единствените причини за забавянето или забиването.

Възможно ли е проблемът да е софтуерен?

Напълно е възможно, а дори в повечето случаи, именно това е проблема. Наличието на прекалено много инсталирани и неизползваеми програми, временни файлове и натрупването на вируси е силен фактор за забиването и забавянето на лаптопа.

Какво трябва да предприемете?

Причините за бавното зареждане на операционната система могат да са много. Най-бързият вариант за решаване е нейната преинсталация, обновяване или премахване на непотребните програми. Другата стъпка е да направите дефрагментиране на файловете, почистване на временните файлове и сканирането за вируси. За покупка на нови лаптопи, Ardes съветват, че е редно да се доверите на специализиран онлайн магазин за техника, като Ardes.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *