Ревматоидният артрит е тежко имуно-възпалително заболяване

Ревматоидният артрит е тежко имуно-възпалително заболяване

Ревматоиден артрит (RA) е имуновъзпалително (автоимунно) ревматично заболяване с неизвестна етиология, характеризиращо се с хроничен ерозивен артрит и системно увреждане на вътрешните органи, водещо до ранна инвалидизация и съкращаване на продължителността на живота на пациентите. 

Каква е етиологията

Ревматоидният артрит принадлежи към групата на хроничните неинфекциозни възпалителни болести, чиято етиология е неизвестна. Повечето изследователи са склонни към многофакторна етиология на заболяването, чието развитие се дължи на взаимодействието на генетични и екологични фактори. Приносът на всеки от компонентите може да е незначителен и само с тяхното натрупване е възможно реализирането на болестта. Най-вероятно хетерогенността на ревматоидният артрит се дължи на променливостта на гените, които играят важна роля в предразположението към ревматоиден артрит. 

Сред факторите на околната среда се обсъжда ролята на:

  • бактериалните (стоматогенни) и вирусни инфекции;
  • излагане на химикали;
  • стрес;
  • най-надеждно е установено, че тютюнопушенето е важен външен фактор на околната среда за развитието на RA. 

Ревматоидният артрит е често и едно от най-тежките имуно-възпалителни заболявания при хората, което определя голямото медицинско и социално-икономическо значение на тази патология. Разпространението на RA сред възрастното население в различни географски зони по света варира от 0,5 до 2%.

Болестта се среща във всички възрастови групи, но пиковата честота настъпва в най-трудоспособната възраст – 40–55 години. RA причинява трайно увреждане при половината от пациентите през първите 3-5 години от началото на болестта и води до значително намаляване на продължителността на живота им.

Клинични етапи 

Те са разделят на:

  • Много ранен стадий: продължителност на болестта <6 месеца;
  • Ранен стадий: продължителност на заболяването 6 месеца до една година
  • Напреднал стадий: продължителност на заболяването > 1 година с типични симптоми на RA;
  • Късен стадий: продължителността на заболяването е 2 години или повече + тежко унищожаване на малки и големи стави, наличие на усложнения.

Оплаквания и анамнеза

Характерно е разнообразие от възможности за началото на заболяването. В повечето случаи заболяването започва с полиартрит, по-рядко проявите на артрит могат да бъдат умерено изразени и преобладават сутрешна скованост в ставите, влошаване на общото състояние, слабост, загуба на тегло, субфебрилна температура, лимфаденопатия, която може да предшества клинично изразени ставни увреждания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *