15 Техники, с които ще се успокоите за минути в работата

15 Техники, с които ще се успокоите за минути в работата

На монитора трептят известия, че пощата ви е препълнена, 10 „приятели” едновременно искат да си говорят с вас във Фейсбук, колега крещи над главата ви, че принтерът пак „дъвче” хартията, а след 5 минути трябва да влезете в съвещание. Напрегнато, а? Това е идеалният момент да се отпуснете и да си върнете емоционалното и умствено равновесие.

Е, да, всички сме достатъчно подготвени теоретично и знаем – спортуване на чист въздух, достатъчно часове сън, отдих сред природата са най-добрите средства за изчистване на стреса. Но в реалностите на средностатистическия офис такива екстри не са заложени. За сметка на това има достатъчно техники да се успокоите и съвземете и то, в рамките на минути.

1. Чаша зелен чай

Вместо да почервенявате от ярост, направете си чаша зелен чай. В него се съдържа веществото L-теанин, което ни помага да се справим с яростта и нервността, при това без никакви странични ефекти.

2. До тропиците и обратно

Няма да съжалявате изобщо ако отделите 5 минути от напрегнатия си график, за да измиете, почистите и нарежете едно манго. Това си е истинско мини пътешествие в благоуханнните тропици. А сочната и сладка мекота на мангото съдържа веществото линалоол, което се бори със стреса.

3. Лъжичка мед

Една супена лъжица мед е достатъчна да потуши напрежението. Медът е природен източник на антибиотични вещества и противовъзпалителни съставки, които освен че имат лечебно действие, избавят и от превъзбуда.

4. Поглезете се с шоколад

Прекаляването със сладкото вреди, но един бонбон или блокче шоколад успокояват разигралите се нерви. Още по-добре ако шоколадът е горчив, защото ще неутрализира хормона на стреса кортизол и ще стабилизара обмяната на веществата.

5. Схрускайте напрежението

Изследвания показват, че дъвченето на по-твърди продукти намалява стреса. Отличен избор в такъв момент е да похапнете сушени плодове с ядки или парче морков, целина, зелена ябълка.

6. Минути за медитация

Не е нужно да владеете в дълбочина тази техника. Просто се уединете някъде, настанете се удобно, затворете очи и се концентрирайте върху дишането си. Един-два сеанса дневно от този род рязко намаляват нивото на стреса и предпазват от депресия.

7. Положете глава на възглавницата

Има дни, в които човек би дал всичко за час сън. Но, уви, този час не е включен в работния график. Кратката почивка в офиса, обаче напоследък се насърчава в много компании и никой няма да ви укори, ако добавите към работните аксесоари и една малка възглавничка. Пробвайте следната техника: положете глава на нея за няколко минути и си представете, че възглавницата е гъба, която попива всички ваши грижи и тревоги.

8. Прогресиращо разпускане

Този метод се използва масово от актьорите и се състои в следното. Последователно напрягайте и отпускайте всички мускули в тялото. Повторете няколко пъти. Ще ви избави от натрупаната умора, ще ускори кръвообращението и ще ви тонизира.

9. Обратно броене

Ако се чувствате като буре барут от нерви, което всеки момент ще експлоадира, опитайте тази спешна техника за мигновено отпускане – бройте от 1 до 10, а след това в обратен ред. Повторете няколко пъти. Ако искате дори да е по-ефикасно, бройте на някакъв чужд език. Тайната е в това, че така мозъкът превключва вниманието си на друга дейност, а всички проблеми временно се изпращат в папка „игнор”.

10. Да повитаем в облаците

Методът, който психолозите наричат „креативна визуализация” е познат на всеки още от детството. Нужно е просто да помечтаете, представяйки си вълшебни моменти до най-малката подробност. Доказано, това намалява стреса, защото при мисълта за нещата, които обичаме и с които се чувстваме приятно се засилва отделянето на хормоните на щастието.

11. Затвори очи!

Понякога е достатъчно просто да затворим очи за няколко минути, за да освободим съзнанието си от натрапчивото присъствие на лица и предмети. Осигурете експресен отдих на опънатите нерви, които изнемогват под натиска на зрителната информация и стресът ще спадне от само себе си. Това също е и отличен способ за концентриране.

12. Мини масаж

Масаж и офис са несъвместими понятия. Но какво ще кажете, ако разберете, че върху дланите на ръцете съществуват много енергийни точки, свързани с други органи и части на тялото. Масажирайте старателно и последователно меката част между палеца и показалеца, фалангите на всеки пръст поотделно и завършете с притискането на възглавничките на пръстите една в друга, като колибка. Отделете особено внимание на точките в основата на палеца – въздействието върху тях намалява напрежението в раменете и шията.

13. Поиграйте на топка

Малките меки гумени топки за сваляне на стреса не са някаква случайно създадена залагалка. Заигравайте се с тях от време навреме, прехвърляйте ги от ръка в ръка. Освен съживяващият забавен момент, това също е и масаж на ръцата, който действа много отпускащо.

14. Охладете страстите

Когато стресът достигне критично висока точка, побързайте и поставете ръце под струя студена вода. Намокрете китките от вътрешната страна, както и областите зад меките части на ушите. Там големите артерии се намират непосредствено под кожата, охлаждането им помага на целия организъм да се успокои.

15. Погледнете през прозореца

Чудесно е ако вашият офис има гледка към улицата или пък към вътрешен двор със зеленина. Просто застанете пред прозореца и погледайте как тече животът наоколо. Превключването на вниманието към съзерцаването на природни обекти действа много успокояващо.

Натиснете за да оцените!
[Total: 0 Average: 0]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *